Tudomány

Boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Telethon Gyermekintézet kutatása szerint érzelmileg és szociálisan is fejlettebbek azok a gyerekek, akik olyan háztartásban élnek, ahol van kutya, azokhoz mérten, akik nem kutya mellett nőnek fel – írják a kutatók egy sajtóközleményben az EurekAlerten.

A kutatáshoz összesen 1 646 család töltötte ki a kérdőívet, olyanok, ahol éltek 2-5 éves gyerekek is. Az eredmények azt mutatták, hogy minden más faktor korrigálása mellett is 23 százalékkal kevesebb problémájuk volt szociális interakciók és érzelmek terén azoknak a gyerekeknek, akik kutyák mellett nőttek fel, mint azoknak, akiknél nincs otthon négylábú a családban.

Kép: Getty Images

A kutyásoknál 30 százalékkal kisebb volt az esélye az antiszociális viselkedésnek, 40 százalékkal pedig annak, hogy más gyerekekkel nem megfelelően viselkednek. 34 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy olyan önzetlen tevékenységekben vesznek részt, mint valaminek a megosztása másik személlyel.

A kutatók megjegyezték, hogy sejtették a kutyatartás pozitív hatásait a gyerekekre, de

arra ők sem számítottak, hogy ilyen markáns eredmények születnek majd.

A kutatásból kiderült, hogy nagyon fontos szerepe van a kutyasétáltatásnak a pozitív eredményben, sokkal jobb szociális vonásokat mutattak azok a gyerekek, akik gyakran kísérték el a sétára a szüleiket. Ugyanígy fontos volt az is, ha a gyerek sokat játszott az ebbel. Minél szorosabb a kapcsolat a kutya és a kisgyerek között, annál több pozitív hozadéka van a gyerek szociális és érzelmi életére nézve a kutyatartásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik