Tudomány

Igazi szörnyetegre bukkantak a csillagászok

Szakértők egy csoportja a világegyetem egyik legnagyobb fekete lyukát vizsgálta – írja a ScienceAlert. A kutatók arra jutottak, hogy az objektum mintegy 34 milliárd naptömegű, és minden egyes nap nagyjából egy naptömegnyi anyagot nyel el.

Úgy tűnik, ez az univerzum leggyorsabban növő fekete lyuka. Christopher Onken, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint az objektum tömege a Tejútrendszer közepén található fekete lyuk tömegének 8000-szerese.

Amennyiben a mi galaxisunk fekete lyuka nőtt volna ekkorára, már a rendszer csillagainak kétharmadát felfalta volna.

A J2157 jelű fekete lyukat 2018-ban fedezték fel Onkenék, az objektum az univerzum korai történetéből származik. Az új vizsgálat során sikerült pontosabb becslést adni a tömegére, és azt is kiderítették, hogy az objektum Schwarzschild-sugara, azaz eseményhorizontjának átmérője 670 csillagászati egység – egy csillagászati egység nagyjából a Nap és a Föld távolságával egyenlő.

Kép: Getty Images

A J2157 rendkívül ősi, amikor kialakult, a világegyetem még igen fiatal volt. A szakértők nemcsak azt nem értik, hogy az objektum hogyan jöhetett létre, hanem azt sem, hogy miként nőhetett ekkorára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik