Tudomány

Íme az év tudományos áttörése

A neves Science folyóirat minden évben kiválasztja az adott év legfontosabb tudományos áttörését, a zsűri 2019-ben az áprilisban bemutatott feketelyuk-kép mellett döntött – számol be a Space.com.

Ezt érdemes tudni a szenzációs feketelyuk-képről
2019. április 10-én történelmi eredményről számoltak be a kutatók.

A szakértők nagyjából két évtizede kezdtek el foglalkozni azzal, hogy megörökítsék egy fekete lyuk eseményhorizontját. Az eseményhorizont azt a határt jelöli, melyen túl az események már nincsenek hatással a megfigyelőre. A fekete lyuk esetében ez többek közt azt jelenti, hogy ezen a régión túl nem látjuk a fényt az objektum elképesztő gravitációja miatt.

Az Eseményhorizont Távcső projekt célja is egy ilyen felvétel létrehozása volt. A szakértők több teleszkóp felhasználásával hoztak létre egy virtuális távcsövet, mellyel aztán sikerült megörökíteniük a Messier 87 galaxis magjában található szupermasszív fekete lyuk körüli gáz- és portömeget. A képen a sötét folt magát az objektumot jelöli.

A felvétel történelmi jelentőségű, nemcsak 2019, hanem az elmúlt időszak egyik legfontosabb tudományos eredménye.

Az Eseményhorizont Távcső csapata egyébként azt tervezi, hogy mozgóképet is létrehoz egy fekete lyukról, illetve a Tejútrendszer közepén fekvő szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A*-ot is meg akarják örökíteni.

Kiemelt kép: Event Horizon Telescope

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik