Tudomány

Elveszett viking településre bukkantak

Viking építményeket, úgynevezett hosszúházakat találtak a kelet-izlandi Stöðvarfjörðurtól nem messze – írja a Live Science. A kutatók úgy vélik, hogy a korábbi csarnok jóval azelőtt épült, hogy a vikingek tartósan megtelepedtek volna a szigeten. Bjarni Einarsson, az ásatás vezetője szerint a másik csarnok különlegessége, hogy egy törzsfőnöké lehetett.

Kép: Getty Images

A hosszúházak a viking építészet jellegzetességei, a több tíz méter hosszú építményekben gyakran több család élt együtt, és sok esetben pompás hallt is kialakítottak bennük. A stöðvarfjörðuri lelőhelyet még 2007-ben azonosították, a 2015-ben megkezdődött feltárás során két csarnokot találtak. A fiatalabb 874 körül épülhetett, az izlandi hagyomány szerint a Széphajú Harald norvég király elől menekülő első telepesek ekkor érkeztek meg a szigetre.

A kémiai és egyéb elemzések alapján a másik ház ennél jóval korábbi, úgy tűnik, ezt nyáron és talán ősszel átmenetileg használták a vikingek.

A törzsfőnök hosszúházában számos értékes leletet, így gyöngyöket, gyűrűket, aranyat, ezüstöt és érméket azonosítottak.

Az ideiglenes település sokban emlékeztet arra a L’Anse aux Meadows-i táborra, melyet 1000 körül alakítottak ki a vikingek. A szakértők szerint a kelet-kanadai települést szintén átmenetileg használták az ide érkező felfedezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik