Tudomány

Vasárnapi vihar: így ölt a vízelvezető csatorna

Halálos balesetet okozott vasárnap a vihar Tótvázsonyban, egy egyszerű vizesárok vált halálos csapdává. A villámáradások rendkívüli veszélyt hordozhatnak, és egyre többször fognak kialakulni.

Vasárnap az ország több pontján is hatalmas vihar pusztított, a természet olyan elemi erővel adta ki dühét főleg az ország középső és keleti tájain, hogy gyakorlatilag minden jelenséget megtapasztalhattunk, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéseiben fellelhető: villámlás, viharos szél, jégeső, rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Utóbbit talán nem vesszük mindig komolyan, de ebből alakul ki az úgynevezett villámáradás, ami tegnap nemcsak aluljárókat töltött meg vízzel, utcarészeket változtatott folyóvá, vagy éppen az óbudai Tücsök utcát mosta le a Bécsi útra, hanem egy halálesetet is okozott Veszprém megyében.

Budapest, Tücsök utca Fotó: Olvasónk

Villámáradásnál az alacsonyabban fekvő területekre ömlő víz a legártalmatlanabb patakot, erecskét is rengeteg törmeléket sodró dühöngő áradattá korbácsolja – később kitérünk ennek részleteire is, előbb azonban térjünk vissza Veszprém megyébe.

Egy egyszerű árok

Az első hírek szerint egy 66 éves nő a kertjük végében egy időszakos vízfolyáson átvezető híd pilléreit próbálta megtisztítani a fennakadt törmeléktől. Megcsúszott, a víz magával ragadta, a katasztrófavédelem munkatársai 70 méterrel lejjebb tudták kiemelni, a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Az „időszakos vízfolyás” valójában egy egyszerű vízelvezető árok volt a Magyar utcán a focipálya végében, az iszonyatos mennyiségű eső ezt változtatta sodró erejű vízfolyammá – tudtuk meg Csondor Henrietta tűzoltó hadnagytól, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Tótvázsony egyes részeit súlyosan érintette a vihar, a katasztrófavédelmet először azért hívták a településre vasárnap, mert egy autós fa alá akart beállni, megállt, a víz pedig besodorta az árokba. Drótkötéllel vontatták ki.

Majd egy újabb, a nagy mennyiségű esőtől árokba csúszott autót mentettek Tótvázsony és Pécsely között, ezt követően riasztották őket a tragédiához – az autókban senki nem sérült meg.

Ötszáz köbméternyi víz

Ha a helyzet úgy kívánja, a tűzoltók eltávolítják a feltorlódott törmeléket is az áradás útjából, az életveszélyes művelettel senki ne próbálkozzon, hiszen hasonló balesetekhez vezethet.

Veszprém megyét extrém mértékben sújtotta az időjárás, a met.hu 24 órás csapadéktérképén látszik, hogy a Bakony délnyugati részét érte a legnagyobb eső. 61 milliméter hullott néhány óra alatt, ami júniusban a havi átlagnak felel meg. A Várpalotához közeli Ősi település több utcájára például 500 köbméternyi víz zúdult rövid idő alatt, tucatnyi házat és a környező utakat is elborította.

A mentés a katasztrófavédelem feladata, a kertekben, épületekben megálló vizet kiszivattyúzzák, esetenként gondoskodnak ideiglenes vízelvezetésről: vízátereszeket ásnak, de Ősiben egyik sem működött, jó ideig mindent víz borított több utcában, egyszerűen nem volt hova átvezetni.

Halálos vízözön

A villámár, villámáradás, villámárvíz nem egy mereven definiálható jelenség, kialakulása a környezeti és földrajzi tényezők függvénye. Logikus módon mélyebben fekvő területeken alakul ki hegységek, dombságok területén, ahol a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék összegyűlik. helyenként elég hozzá 30-35 mm-nyi eső egy zivatarból, hogy alkalmas helyen rohanó víztömeggé váljon.

Az erős sodrás önmagában is veszélyes, ám ezek a vizek jellemzően rengeteg sarat, követ, fatörmeléket hoznak magukkal, ezek a víz alá szoríthatják, halálra zúzhatják, szúrhatják az embert.

Míg egy folyó áradása „normál esetben” – már ha nem történik gátszakadás vagy egyéb váratlan baleset – a vízszint lassú emelkedését jelenti, a csapadék indította villámáradás gyors és pusztító: sebessége főként a lejtéstől függ, de akár 160 km/órával is száguldhat.

E mellé a 2018-as videó mellé nem szükséges magyarázatot fűzni:

Jobb nem lesz

A villámáradások Magyarországon sem szokatlanok, kialakulásukat a csapadékmennyiségen túl a domborzat segíti elő. Egyrészt nagyobb területről lefelé áramló víz szükséges hozzá, másrészt amint a nedves levegő magaslatnak ütközik, megnő a feláramlás, ami növeli a zivatar intenzitását.

Az emberi tevékenység miatt a jövőben egyre gyakoribb és intenzívebb villámáradásokra ajánlott felkészülnünk akár itthon, akár a világ más pontjain. Az erdőirtással ugyanis egész hegyoldalakról tűnik el a növénytakaró, ami pedig hatékonyan csökkenthetné a lezúduló víz mennyiségét, illetve a kopár területről jóval több sarat, kőtörmeléket képes magával sodorni.

Másrészt az ember okozta klímaváltozás hatására egyre több és egyre hevesebb záporra, zivatarra kell számítanunk, vagyis jelentősen megnő a rövid idő alatt lokálisan lehulló csapadék mennyisége.

Kiemelt kép: Lakatos Péter /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik