Tudomány

Őskori lelőhelyeket fenyeget egy bányászati cég

A BHP Billiton nemzetközi bányászati cég úgy döntött, átmenetileg felfüggeszti azon projektjét, amely több őslakos lelőhelyet is veszélyeztet Nyugat-Ausztráliában – írja az IFLScience. A vállalat szerint addig nem folytatják a munkálatokat, amíg nem egyeztetnek a területek eredeti tulajdonosaival, a banjima őslakosokkal.

Őskori lelőhelyet robbantott fel egy bányászati cég
A szakértők szerint az ausztráliai Hamersley-fennsíkon található barlangokat 46 ezer éve használják a helyiek.

A cég május 29-én kapott engedélyt, hogy a Pilbara régióban továbbfejlessze a világ egyik legnagyobb vasércbányáját. A projekt 40-86 jelentősebb, őslakosokhoz köthető lelőhelyet fenyeget, melyek között 15-10 ezer évesek is találhatóak. Maitland Parker, a banjimák képviselője szerint az őslakosok nem támogatják a tervezett beruházást.

A BHP Billitonnál úgy döntöttek, átmenetileg felfüggesztik a fejlesztést, amíg nem egyeztettek az őslakosokkal.

Az 1972-es őslakosörökség-védelmi törvény alapján minden olyan tevékenységet, amely őslakos lelőhelyeket fenyeget, az Őslakos Kulturális Javak Bizottságának kell elbírálnia. A jogszabály ugyanakkor azt is rögzíti, hogy a föld használója folytathatja a munkát, ha bizonyítani tudja, hogy a lelőhely károsítása elkerülhetetlen, és engedélyt kap az őslakosügyi minisztertől. Az 1972-es törvényt az utóbbi időkben rengeteg kritika érte.

Ben Wyatt miniszter szerint a BHP Billiton terve ellen nem tiltakoztak hivatalos úton.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik