Tudomány

Két lábon járó krokodil nyomait azonosították

Olyan ősi lábnyomokat azonosítottak Dél-Koreában, melyeket a krokodilok két lábon járó felmenője hagyhatott – írja az IFLScience. A szakértők korábban úgy vélték, hogy a nyomok hatalmas pteroszauruszoké lehetnek, Kim Kjung Szó, a Csindzsui Nemzeti Oktatási Egyetem munkatársa és kollégái viszont új tanulmányukban azt írják, hogy a maradványok a 100-145 millió évvel ezelőtt élt őskrokodiltól származhatnak.

A 800 négyzetméteres, alsó kréta kori Csincsu-formáció egy fosszíliákban igen gazdag lelőhely. A területen több ősi lábnyom is található, melyeket eddig pteroszauruszoknak tulajdonítottak. Az új tanulmányban a szerzők azt írják, a mellső végtag nyomának teljes hiánya, illetve a talp- és bőrnyomok azt sugallják, hogy egy két lábon járó állat hagyhatta őket.

Kép: Anthony Romilio/University of Queensland

A maradványok méretei alapján a csapat arra gyanakszik, hogy egy 3 méter hosszú fajtól származnak. A nyomok átfogó elemzése után a kutatók megállapították, hogy a Crocodylomorpha csoportba tartozó állat alakíthatta ki őket.

Ez az első alkalom, amikor a csoportban két lábon járásra utaló bizonyítékot találtak.

A felfedezés azt is jelenti, hogy egyéb pteroszauruszokoknak tulajdonított nyomokat is a krokodilok ősi rokonai hozhattak létre.

Kiemelt kép: Dr Anthony Romilio

Ajánlott videó

Olvasói sztorik