Tudomány

Másodfokú riasztás: megjött az égszakadás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a Dunántúlon kevesebb, keletebbre sok napsütés várható. A Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, az Alföldön elszórtan várható zápor, zivatar, nyugaton jégesővel kísért heves zivatarok is lehetnek. Az északnyugati szél a Dunántúlon időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

A zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban riasztás van érvényben, a Dunántúl nyugati felén másodfokú, máshol elsőfokú.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A szöveges figyelmeztetés szerint a déli óráktól a Baja-Tatabánya vonaltól nyugatra többfelé, a Tiszántúlon és délkeleten pedig helyenként kell zivatarok kialakulására számítani, a dunántúli régióban heves zivatar is valószínű. A zivatarok nagy része az esti órákban megszűnik.

Csütörtök reggeltől főként az ország északkeleti felén számíthatunk zivatarokra, melyek között egy-egy heves zivatar is lehet. A zivatarokat ma és holnap is nagyobb méretű jég (>2 cm), viharos kifutószél (jellemzően 70-90 km/h, de egy-egy helyen >90 km/h is lehet), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti (utóbbi kevésbé lesz jellemző).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik