Tudomány

Kannibál lehetett az ősi ragadozó

Kannibalizmusra utaló, 150 millió éves kövületeket tárták fel Coloradóban – számol be az MTI. A leletek alapján az Allosaurus szűkös időkben társai tetemét is felfalhatta. A dinoszaurusz olyan csúcsragadozó volt 155-150 millió évvel ezelőtt a jura időszakban, mint 80 millió éve, a kréta idején a Tyrannosaurus rex.

A T. rexhez hasonlóan az Allosaurus is kénytelen lehetett időnként társai tetemét is elfogyasztani.

A szakértők összesen 2368 csontot találtak Nyugat-Coloradóban, ezek egy része alátámasztja a fenti elképzelést. A különböző fajoktól származó kövületek 26 százalékán mutattak ki harapásnyomokat, ami az átlagosnál sokkal magasabb arány. Ez dögevésre utal, elképzelhető, hogy a kevés forrás, talán szárazság vagy bozóttüzek álltak a viselkedés hátterében.

Kép: Brian Engh/CC BY

Az akár 10 méter hosszúra és 2-2,5 tonnásra is megnövő allosaurusok koruk legelterjedtebb ragadozói voltak, a harapások többsége tőlük származhatott. A kutatóknak meglepetést okozott, hogy a ragadozók maradványainak 17 százalékán találtak nyomokat, még a kisebb lábujjcsontokon is. Úgy tűnik, a dinoszauruszok saját társaikat is elfogyasztották, talán vadásztak is rájuk.

Valószínű, hogy az Allosaurus opportunista volt a táplálkozásban, megevett bármit, amit tudott

– mondta Stephanie Drumheller, a Tennessee-i Egyetem paleontológusa és a csapat vezetője.

Az Allosaurus már a harmadik dinoszauruszcsoport, amelynek kannibalizmusát alapos bizonyítékok támasztják alá. Korábban az észak-amerikai Tyrannosaurusról és a madagaszkári Majundasaurusról derült ki, hogy saját faja egyedeit is felfalta.

Az Allosaurus talán nem nőtt akkorára, mint a T. rex, de csúcsragadozóként éppoly legyőzhetetlen volt. Állkapcsát óriásira tudta tárni, harapó ereje hatalmas volt, hosszú mellső végtagjai erős karmokban végződtek. A nyomok alapján hosszú távú vadász volt, kilométereken át követte a csordát, hogy zsákmányt ejthessen

– tette hozzá Drumheller.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik