Tudomány koronavírus

Koronavírus: példátlan a magyar szakmai összefogás

Csütörtökön online tudományos konferencián mutatták az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által koordinált, a koronavírus elleni védekezést segítő projektek képviselői eredményeiket – áll a tárca közleményében.

A kutatók, egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások széles körű összefogásának köszönhetően rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményt értek el a magyar szakemberek. Ezek az eredmények hozzájárulnak, hogy Magyarország a koronavírus okozta válsághelyzettel sikeresen küzdjön meg, sőt, fejlesztéseivel nemzetközi szinten támogassa partnereinket a védekezés feladatában

– mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Palkovics szerint az ITM-hez eddig száz pályázat érkezett, ezekből 52 jár a döntés-előkészítő fázisban.

A kutatási és fejlesztési projektek a megismeréstől a megelőzésen át a kezelésig a védekezés teljes horizontját lefedik. A 24 támogatott projekt között található terápiás eszközök, például lélegeztetőgépek fejlesztésével, maszkgyártással, gyógyszerekkel, illetve a fertőzés terjedésével és az átfertőzöttséggel foglalkozó program. A konferencián több felszólaló is kiemelte, hogy példátlan szakmai összefogás zajlik a járvánnyal szemben.

A rendezvényen jelen volt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki röviden beszámolt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálatról. A H-UNCOVER eredménye reprezentatív lett, az előzetes adatok alapján alacsony a fertőzöttség, a korai járványügyi intézkedéseknek köszönhetően pedig sikerült megelőzni a tömeges megbetegedéseket. A H-UNCOVER részletes eredményeit később közlik majd egy neves orvosi szaklapban.

Koronavírus: szuperbiztonságos laboratóriumban kísérleteznek a magyar kutatók
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának a National Geographicnak adtak exkluzív interjút.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felszólalásában a lélegeztetőgép-fejlesztésről számolt be. A rektor szerint a gép A változata már készen áll a sorozatgyártásra, a kitűzött ezer darab legyártásához azonban további alkatrészek beszerzésére van szükség, ezek beérkezése folyamatos. Józsa János hozzátette, a C változat prototípusa is elkészült már, amint lehetséges, a sorozatgyártást erre a típusra fogják átállítani.

Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpont gyógyszerkutatója a Favipiravirral kapcsolatos kutatást mutatta be. Az eredetileg az influenza kezelésére használt hatóanyagot 2014-ben, Japánban engedélyeztették. Keserű György Miklós szerint a járványhelyzetben kiemelten fontos a potenciális gyógyszerek minél hamarabbi azonosítása, éppen ezért döntöttek a már elérhető készítmények mellett. A projekt feladata az, hogy felmérje, mennyire biztonságos és hatékony a COVID-19 kezelése során az egyelőre ígéretesnek tűnő Favipiravir.

A jelenleg futó fejlesztésekre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 3 milliárd forintot különített el. A jövőben új keretösszeg megnyitásával további projektek finanszírozása is lehetővé válik.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik