Tudomány koronavírus

Óvatosnak kell lenni az edzőtermekben a járvány alatt

Egy friss jelentés alapján több tucat dél-koreai kapta el a COVID-19-et, miután fitneszórákon vettek részt – írja a Live Science. A szakértők egy csoport beteg kapcsolatfelderítése során arra jutottak, hogy mind ugyanazon a képzésen jártak február 15-én Csonan városában, melyet fitnesztánc-tanárok számára tartottak. A négyórás, intenzív foglalkozáson 27 oktató vett részt, közülük utóbb nyolcnál mutatták ki az új koronavírust.

A tanárok nem tudtak betegségükről, így később fertőzötten tartottak edzéseket. Március 9-ig 112 olyan beteget azonosítottak, akik a csonani fitneszórákhoz köthetően betegedtek meg. A páciensek nagyjából fele közvetlenül az oktatóktól kapta el a vírust, a többiek pedig az érintettek családtagjai vagy kollégái voltak.

A kutatók úgy vélik, hogy a szűk, zárt helyen, sok ember bevonásával zajló intenzív mozgás tökéletes környezetet teremt a koronavírus terjedésének.

A tanulmány alapján az óra létszáma is kritikus volt az átadás szempontjából. A foglalkozásokon jellemzően maximum 22 ember vett részt, itt a terjedés is gyakoribb volt, a kisebb, ötnél keveseb emberből álló csoportoknál viszont ritkább volt a fertőzés.

Kép: Getty Images

Érdekesség, hogy az egyik oktató jógát és piláteszt is tanított, ezeken a foglalkozásokon azonban senki sem betegedett meg. Ennek oka az lehet, hogy ezekre az órákra kevésbé jellemző a fizikai aktivitás. A szakértők úgy vélik, hogy a tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy a járvány alatt kerülni kell az intenzív testmozgást a zsúfolt, zárt helyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik