Tudomány

A kutyák is tudnak hisztis tinik lenni

Egy friss kutatás szerint a kutyák is átesnek a pubertáskoron, amely hasonló dacolással és engedetlenséggel jár, mint az embereknél – írja a Science Alert. Brit kutatók azt találták, hogy a kutyáknál a nyolcadik hónap környékén jön el a tinikor küszöbe, ekkor a gazdájukkal engedetlenebbek lesznek, és kevésbé fogadnak szót nekik, míg az idegenek ugyanolyan jól tudják őket fegyelmezni.

A kutatáshoz egyrészt 93 retriever kutyafajta viselkedését figyelték meg nyolc hónapos kor körül: az állatok kevésbé fogadtak szót, amikor a gazdájuk adta nekik az „ül” parancsot, míg ismeretlen trénereknek nem volt ilyen problémájuk. A gazdák egyértelműen azt mondták, hogy a kutyájuk engedetlenebb, mint öt hónapos korában volt.

Kép: Getty Images

Ezután a kutatók 285 labrador, német juhász és golden retriever kutyáról begyűjtött adatot elemeztek, amelyből szintén az derült ki, hogy nyolc hónap tájékán a gazdákkal kapcsolatban az állatok engedetlenebbek lettek – pontosan úgy, ahogy az embereknél dacolnak a tinédzserek a szüleikkel.

A kutatók fontosnak tartották megjegyezni azt is, hogy az érzékenyebb nőstény kutyáknál a pubertás előbb eljöhet, akárcsak az embereknél. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gazdáknak ilyenkor nem szabad érzelmileg eltávolodni a kutyától, mert az hosszú távon kötődési problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy ez az időszak viszonylag hamar elmúlik, és a kutya újra könnyebben irányíthatóvá válik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik