Tudomány

A klímaváltozás miatt tűntek el Ausztrália óriásai

Szakértők egy csoportja egy óriáskengurukból, hatalmas krokodilokból és egyéb nagy testű állatokból álló egykori megafaunát vizsgált  – írja az MTI. Az Ausztrália északi, trópusi területein működő megafauna mintegy 40 ezer éve tűnt el.

A Queenslandi Múzeum paleontológusai szerint az állatok a szélsőséges környezeti változások miatt haltak ki.

A friss eredmények alapján az éghajlatváltozás miatt csökkent a vízhozam, intenzívebbé váltak a szárazságok és a tüzek, a növényzet pedig átalakult. Ezek a körülmények vezettek legalább 13 nagyméretű faj, kötük négy nagy ragadozó hüllő, egy erszényesoroszlán, vombatok és a világ legnagyobb kenguruinak kihalásához.

Kép: Getty Images

A szakértők a Queensland állam északkeleti részén fekvő South Walker Creek bányánál végeztek vizsgálatokat. A Nagy-korallzátonyhoz közeli terület egykor több mint egy tucat hatalmas állatnak adott otthont.

A South Walker Creeknél létezett megafauna egyedülállóan trópusi volt, dominánsak voltak a hatalmas húsevő hüllők és a gigantikus növényevők, melyek mintegy 40 ezer éve haltak ki, jóval azután, hogy emberek érkeztek az ausztrál kontinensre”

– mondta Scott Hocknull, a Queenslandi Múzem paleontológusa. A kutatók az állatok eltűnésében emberi közreműködésre nem találtak bizonyítékot, ehelyett arra jutottak, hogy az élőlények kihalása az éghajlati és környezeti tényezők jelentős átalakulásának tudható be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik