Tudomány

Megtalálhatták az európai ember legkorábbi nyomát

Egy friss tanulmány alapján a Homo sapiens készítette az első „modern” eszközöket Európában – írja az MTI. A kutatók eddig úgy vélték, hogy a neandervölgyiek alakították ki a kontinensen felfedezett pengeszerű tárgyakat, illetve az állati fogakból létrehozott medálokat. Az új vizsgálat alapján ugyanakkor ezek az Afrikából érkező Homo sapiens alkotásai.

A tanulmányban a szerzők a Homo sapiens Európába történő megérkezéséről, illetve a kontinensen eredetileg élő, csökkenő számú neandervölgyi populációval való interakciójáról közölnek új információkat. A vizsgálat középpontjában a bulgáriai Bacso Kiro-barlangban talált csontok és egyéb leletek álltak. Shara Bailey, a New York-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a kutatás azt igazolta, hogy a Homo sapiens készítette az eszközöket. Az szakértők úgy vélik, hogy eltérő populációk által létrehozott tárgyak a modern ember és a neandervölgyiek közötti interakció miatt hasonlítanak annyira egymásra.

Kép: Getty Images

A leletek új információkkal szolgálnak a két populációról, illetve kapcsolatuk természetéről.

Ha neandervölgyiek készítették volna ezeket a »modern« eszközöket és ékszereket, az azt sugallta volna, hogy sokkal fejlettebb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint azt eddig véltük. Mindazonáltal vannak hasonlóságok a Homo sapiens által a Bacso Kiro-barlangban használt és a neandervölgyiek által máshol alkalmazott kézműves technikák között, ami világosság teszi, hogy kulturális csere zajlott a két csoport között

– nyilatkozta a szakértő..

Az elemzést a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói vezették. A csapat a középső paleolitikum (őskőkorszak) és a felső paleolitikum közötti átmenet időszakára, az 50-30 ezer évvel ezelőtti periódusra fókuszált. Ebben a korban az Afrikából érkező Homo sapiens populáció a neandervölgyiek helyébe lépett. Az antropológusok szerint ez a folyamat régiónként változó lehetett, az átalakulás részleteivel kapcsolatban sok a kérdőjel.

A Bacso Kiro-barlang felső őskőkorszakból származó rétegében végzett ásatások során Homo sapienstől származó csontokat és fogakat, illetve kő- és csonteszközöket, állati csontokat és függőket azonosítottak. Különböző elemzési módszerek segítségével megállapították, hogy a leletek legalább 45-43 ezer évesek, ezen időszakban a Homo sapiens több hullámban érkezett Európába. A fogak és a DNS újabb vizsgálata révén azt is megállapították, hogy az emberi maradványok a Homo sapienshez tartoztak, nem pedig neandervölgyiekhez. A szakértők szerint ezek a legkorábbi modern embertől származó maradványok a földrészen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik