Tudomány

Látványos képek érkeztek a világűrből

Fontos mérföldkövet ért el The Planetary Society nonprofit szervezet LightSail 2 nevű űrszondája – írja a ScienceAlert. Az űreszköz immár tíz hónapja kering az űrben, a The Planetary Societynél pedig úgy döntöttek, közzétesznek néhányat a szerkezet eddigi képei közül.

A LightSail 2 fő feladata az új technológiák tesztelése. Egy 2020 januárjában bemutatott tanulmány alapján az űrszonda napsugárzással hajtott vitorlái az elvárásoknak megfelelően működnek. A szakértők szerint az űreszköz az indítást követő egy évben fog visszahullani a Földre.

A LightSail 2 fedélzetén utazó kamerák fő feladata a vitorlák figyelése, üzemelésük során ugyanakkor bolygónkat is rendszeresen megörökítik.

Fontos kiemelni, hogy a képek halszemoptikával készültek, ezért a vitorlák kissé torznak tűnnek.

Kép: The Planetary Society

A LightSail 2 most bemutatott képei 2019. június 23-án készültek, amikor a szerkezet éppen kibontotta a vitorláit. A felvételek sokak számára elsőre furcsának tűnhetnek, az alábbi képen például az amerikai kontinens középső része látható, de észak nem a kép tetején, hanem az alján található.

Kép: The Planetary Society

A szakértők nagyon bíznak benne, hogy a napfény segítségével vitorlázó űrszondák egy nap az űr távolabbi régióiba, a Naprendszeren túlra is eljuthatnak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik