Tudomány

Pokoli képek készültek a Jupiterről

A Jupiter nem egy nyugodt, csendes bolygó: óriási viharok dúlnak rajta, amelyek annyira mások, mint a földi időjárási jelenségek, hogy csillagászok évtizedek óta próbálják megérteni őket. Most a kirakós még egy darabja a helyére került, méghozzá a Gemini Obszervatórium és a Hubble által készített infravörös-közeli és optikai képek segítségével – írja a Science Alert.

Kép: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong & team/Mahdi Zamani

A Gemini infravörös-közeli képein a hősugárzás látszik, ahogy „kijut” a Jupiter felhői mögül. Ahogyan a kutatók ezeket összevetik a Hubble által készített hagyományos optikai képekkel, többet tudhatnak meg a bolygó felhőrétege alatt zajló folyamatokról.

Azok a régiók, amelyek a legsötétebbnek tűnnek az optikai képeken, infravörös fénynél a legragyogóbbak. Ezek azok a sávok, amelyek viszonylag felhőmentesek. A Kaliforniai Egyetem csillagásza, Michael Wong szerint olyan az egész, mint egy halloweeni töklámpás: a fény csak azokon a területeken hatol át, amelyeket nem takarják a felhők.

Az új fotók segítségével a kutatók meg tudják különböztetni a vastagabb és vékonyabb felhőrétegeket is, és többet tudhatnak meg a sarkok környékén gyakran megjelenő villámokról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik