Tudomány

Idegen élet lehet ezen a holdon

A NASA megerősítette, hogy vízgőzt észleltek a Jupiter egyik holdja, az Európé felett – írja az MTI. A szakértők szerint annyi pára távozik az égitestből, hogy a víz percek alatt megtölthetne egy olimpiai méretű úszómedencét.

A kutatók korábban is gyanították, hogy folyékony víz található a hold jeges felszíne alatt, és hogy a víz időnként óriás gejzírként lövell ki az űrbe. A folyadék jelenlétét azonban eddig nem tudták megerősíteni a vízmolekulák közvetlen vizsgálatával. A Lucas Paganini, a NASA munkatársa által vezetett csapat a Keck Obszervatórium spektrográfját használva elemezte az Európé légkörének összetételét az általa kibocsátott vagy elnyelt infravörös fény révén.

Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A szakértők 2016-ban és 2017-ben 17 éjszaka alatt csupán egyszer észlelték halványan, de egyértelműen a vízgőz jelét. A víz ritkán jelenik meg, mennyisége azonban elég tetemes ahhoz, hogy a Földről is észlelhető legyen.

Az eredmények hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy mi is zajlik a hold jégpáncéljának mélyén. Több bizonyíték is arra utal, hogy a több kilométer vastag jégréteg alatt egy hatalmas óceán található, amely kétszer nagyobb, mint a Földé.

Lehetséges, hogy a vízben az élet is kifejlődött.

Paganini kiemelte: az élet három alapvető feltétele közül kettő, a szén és az oxigén mindenütt megtalálható a Naprendszerben, a harmadik viszont, a folyékony víz nehezen lelhető fel a Földön kívül.

A tervek szerint a 2020-as évek közepén útnak induló Europa Clipper misszió segítségével a szakértők közelebbről is megvizsgálhatják az Európát, és mintákat is gyűjthetnek a légköréből, így megállapíthatják, lehet-e élet az égitesten.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik