Tudomány

Magyar kutató kapott nemzetközi elismerést a CERN-ben

Magyar fizikus, Nagy Frigyes János is elnyerte idén a CMS kísérlet kiemelt kitüntetését, a CMS Eredményességi Díjat.

A CMS a genfi székhelyű CERN, vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, LHC gyorsítójának egyik nagy nemzetközi kísérlete. A díjat a CMS kísérlet 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerése céljából, és a kísérlet azon tagjai nyerhetik el, akik jelentős és tartós egyéni eredménnyel járultak hozzá a kísérlet sikeréhez. A díj rangját érzékelteti az is, hogy a CERN-ben dolgozó mintegy 15 ezer főből közel 5500 fő a CMS kísérlet tagjaként tevékenykedik, és közülük csupán 28-an kaphattak hasonló elismerést az idén.

A díjazottak. Fotó: CERN

Az indoklás szerint Nemes Frigyes János a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHC optika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt, innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, mely minden PPS adatokon végzett CMS kísérleti analízis alapjává vált.

Ott jártunk, ahol ősrobbanást hoznak létre magyarok
Az ősrobbanás utáni első mikromásodperceket, az úgynevezett „őslevest" tanulmányozzák. És a magyarok nélkül egyetlen bit sem jöhetne ki a detektorból.

Nemes Frigyes János a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. PhD-jét az ELTE-n szerezte 2015-ben Csörgő Tamás (Wigner és Eszterházy Egyetem) és Csanád Máté (ELTE) témavezetésével.

Nemes Frigyes János magyar tagja a  CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik