Tudomány

Meghalt Margaret Burbidge

Százéves korában, április 5-én elhunyt Margaret Burbidge csillagász – írja a Space.com. A tudós többek közt a csillagok belsejének vizsgálatában ért el fontos eredményeket, de a Hubble űrtelecskóp fejlesztésében is részt vett. A kutató haláláról a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem számolt be hétfőn, Burbidge 1962 és 1988 között volt az intézmény oktatója.

Kép: Photo by M. Stroud/Express/Hulton Archive/Getty Images

Az 1950-es években a szakértők már tudták, hogy a csillagok hozzák létre a kémiai elemeket, azt azonban nem, hogy a folyamat miként is zajlik. Burbidge kollégáival 1957-ben egy forradalmi tanulmányban mutatta be, hogy milyen reakciók zajlanak le az objektumokban, ezt pedig megfigyelésekkel is igazolták. A kutatók azt is leírták, hogy egy csillag felrobbanása miként segíthet az anyagok szétoszlatásában.

Burbidge eredményeivel óriási hatást gyakorolt a csillagászatra.

A kutató a csillagszerű rádióforrásokat, az úgynevezett kvazárokat is tanulmányozta. Ezeket az objektumokat napjainkban többek közt a Hubble űrteleszkóppal vizsgálják, a szerkezet létrehozását Burbidge is nagyban támogatta.

Sok kutatónőhöz hasonlóan Burbidge karrierje sem volt akadálymentes, egy alkalommal úgy tett, mintha szintén csillagász férje titkárnője lenne, hogy hozzáférhessen egy megfigyelő létesítményhez. Később a nőket érő diszkrimináció miatt utasított vissza egy kifejezetten csillagásznők számára létrehozott díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!