Tudomány koronavírus

Koronavírus: így kezelhető otthon az enyhe megbetegedés

Egyelőre az új koronavírus okozta fertőzésre (COVID-19) nincs gyógymód, a szakértők ugyanakkor bizonyos eszközökkel képesek enyhíteni a tüneteket. Sok esetben a megbetegedés olyan enyhe, hogy nem is szükséges a kórházi ápolás, ilyen helyzetben a pácienseket otthoni karanténra kötelezik. Abraar Karan, a Harvardi Orvosi Iskola munkatársa szerint az otthoni kezelés nem sokban tér el egy megfázás vagy influenza kezelésétől – írja a Business Insider.

Fontos, hogy a beteg megfelelően hidratáljon, és kerülje az érintkezést a vele egy háztartásban élőkkel.

A fertőzött személynek tilos elhagynia a házat, külön kell aludnia, és ha megoldható, külön mosdót érdemes használnia. A láz- és fájdalomcsillapítás szükség esetén tovább javíthatja a beteg állapotát, a rendszeres fertőtlenítéssel pedig csökkenthető a vírus átadásának kockázata.

Kép: Getty Images

Fontos, hogy a beteg folyamatosan monitorozza állapotát, ha tünetei romlanak, szakértő segítségét kell kérni. Végezetül elengedhetetlen, hogy a COVID-19-cel diagnosztizált betegek figyelmeztessék azokat, akikkel a tünetek jelentkezése előtti két hétben fizikai kapcsolatban voltak, ezzel ugyanis kiszűrhetőek a további fertőzések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik