Tudomány koronavírus

Koronavírus: újabb lehetséges vakcinát fejlesztettek

A Pittsburgh-i Egyetem csapata újabb potenciális koronavírus-vakcinát jelentett be. Az egereken végzett kísérletek alapján a szer ígéretes, az anyag hatására az állatokban olyan antitestek jöttek létre, melyek semlegesítették a SARS-CoV-2-t.

Világszerte számos kutató dolgozik azon, hogy megtalálják az új kórokozóval szemben hatásos védőoltásokat és gyógyszereket. Az Egyesült Államokban egy ideje már zajlik egy kísérleti vakcina tesztje, a közelmúltban pedig az Egyesült Királyságban is elkezdtek kipróbálni egy új gyógyszert.

Kép: Getty Images

Andrea Gambotto, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa szerint csapatával korábban a SARS-CoV-val és a MERS-CoV-val is kísérleteztek, ez a két vírus igen közeli rokonságban áll a SARS-CoV-2-vel. A kutatók bíznak benne, hogy kamatoztathatják tapasztalataikat.

Az Amerikában éppen teszt alatt álló kísérleti védőoltással ellentétben a Pittsburgh-i Egyetem vakcinája hagyományos módon készült.

A szert ugyanakkor egy egészen új eszközzel, egy 400 mikrotűből álló fecskendővel kell beadni. A szakértők szerint ezzel hatékonyabban lehet bejuttatni az anyagot.

Fontos kiemelni, hogy az új vakcinának még sok kísérleten kell jól teljesítenie, mielőtt széles körben is elkezdhetik használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik