Tudomány koronavírus

Koronavírus: Angliában is gyógyszertesztbe kezdenek

A koronavírus egy lehetséges gyógyszerét kezdik el tesztelni Angliában és Skóciában – írja a BBC. Mivel a kórokozó ellen egyelőre nem fejlesztettek ki hatásos készítményt, világszerte kísérleteznek a szakértők a különböző szerekkel.

Az Egyesült Királyságban a Gilead által gyártott, remdesivirt tartalmazó szert két csoporton, az enyhe, illetve a súlyos tüneteket produkáló COVID-19-es pácienseken fogják kipróbálni.

Kínában és az Egyesült államokban már tesztelik a hatóanyagot, az első eredmények az elkövetkező hetekben érkezhetnek.

Az Angliában és Skóciában folyó kísérletet Andrew Ustianowski járványügyi szakértő felügyeli, a kutató az elmúlt hetekben személyesen kezelt koronavírusos betegeket. Ustianowski szerint a laboratóriumi vizsgálatok alapján a remdesivir ígéretes, és remélhetőleg a klinikai eredmények is meggyőzőek lesznek.

Kép: Getty Images

A Gilead kifejezetten antivirális szerekre specializálódott, a remdesivires szerükön több mint tíz éve dolgoznak. A fejlesztés során azt vették figyelembe, hogy idővel milyen vírusok okozhatnak komoly problémát. Hilary Hutton-Squire, a cég vezérigazgatója szerint a koronavírusok a kórokozók egy fontos csoportját alkotják, hiszen már több alkalommal, így a SARS és a MERS esetében is megfigyelték, hogy képesek állatról emberre terjedni.

Mivel a cél most a COVID-19-gyógyszerek mihamarabbi megtalálása, a potenciális készítmények klinikai tesztei sok országban komoly kormányzati támogatást kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik