Tudomány koronavírus

Kevesebbet reng a Föld, mióta karanténban vagyunk

Keveset gondolunk rá, de mi, emberek, a mindennapi tevékenységeinkkel jókora szeizmikus aktivitást generálunk, vagyis a szó szoros értelmében rengetjük a Földet. A COVID-19 miatti önkéntes-állami karanténoknak köszönhetően, ami nagyjából az emberiség egyharmadát érinti jelenleg, ez a szeizmikus zaj most jócskán alábbhagyott – írja az IFL Science.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a világjárvány jelentősen csökkentette az antropogén szeizmikus zajt, vagyis azt a rengést, amit mi okozunk a puszta mindennapjainkkal. Már a mindennapi közlekedésnek is van szeizmikus hatása, de egy nagyobb koncert, fesztivál, az utazások mind kiváltanak ilyen aktivitást. Mivel a bolygó egyharmada jelenleg házi karanténban van, ez a szeizmikus aktivitás mérhetően lecsökkent.

Kép: John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Normál esetben szeizmikus aktivitásról az olyan természeti jelenségekkel kapcsolatban beszélünk, mint a földrengés, meteorbecsapódás, lavina vagy egy vulkánkitörés – ezek olyan mély frekvenciájú rezgéseket hoznak létre, hogy azt az emberi fül nem érzékeli, csak műszerekkel tudjuk felfogni (ilyen műszer például a szeizmográf). Ezeket a természetes rezgéseket az emberi tevékenységből adódó rezgések elnyomhatják, és a szeizmográfok annyira pontosan képesek felvenni a jeleket, hogy egy rock koncertet is meg tudnak figyelni: 2011-ben például egy Foo Fighters koncertet, négy évvel később egy AC/DC koncertet tudtak rögzíteni.

Belgiumban jelenleg a szeizmikus zajszint 33 százalékkal alacsonyabb, mint március 14-én volt, amikor még nem kellett karanténba vonulniuk az embereknek. Hasonló trendeket Londonban és Los Angelesben is megfigyeltek.

Ez azt is jelenti, hogy a szakértőknek több lehetőségük van most megfigyelni a Föld természetes szeizmológiai aktivitását, kevesebb a zaj, amit mi generálunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik