Tudomány koronavírus

A dohánnyal rokon növény segítségével készülhet a koronavírus-vakcina

Egy kanadai géntechnológiai kutatólabor március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett a COVID-19 vírus védőoltásának kifejlesztésében. A Medicago egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A részben Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago nemcsak a vakcina fejlesztésében jár élen, hanem annak előállítási módjában is. Az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (pl. tojást) és élő vírust – mint a legtöbb cég – használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket (VLP), melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

Kép: Getty Images

„Mi nem alkalmazunk élő vírust” – állítja a növényalapú oltóanyag-gyártásról Bruce Clark. „Mi azonnal megkezdhetjük a vakcina vagy az antitest gyártását, anélkül, hogy a vírust szaporítanunk kellene.”

A COVID-19 esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago.

A Medicago – többek között – a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert, használt módszere az elmúlt évtizedekben már bizonyított.

A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek. Ezek sikeressége esetén az új vakcina a teljes lakosság, az egész világ számára elérhetővé válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik