Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, a koronavírus kevésbé terjed a melegben

Egy friss tanulmány alapján az új koronavírus (SARS-CoV-2) nem terjed olyan hatékonyan a melegebb és párásabb régiókban, mint a hűvösebb területeken – írja a Live Science. Fontos kiemelni, hogy a publikációt független szakértők még nem vizsgálták felül.

Qasim Bukhari és Yusuf Jameel, a Massachusetts-i Műszaki Egyetem munkatársai a világszerte rögzített COVID-19-es eseteket elemezték.

Arra jutottak, hogy a megbetegedések 90 százalékát 3-17 Celsius-fok átlaghőmérsékletű és 4-9 gramm per köbméter abszolút páratartalmú térségekben azonosították.

Azokban az országokban, ahol az átlaghőmérséklet 18 fok, az abszolút páratartalom pedig 9 gramm per köbméter fölötti, csupán a globális esetek 6 százalékát észlelték. Amennyiben a magas páratartalom és a meleg valóban csökkenti a terjedést, Európa és Észak-Amerika nagy részén júniusig bizonyosan nem számíthatnak az időjárás kedvező hatásaira. A kutatók szerint nem érdemes abban reménykedni, hogy a melegebb idő beköszönte segíteni fog.

Kép: Getty Images

Azt nem tudni, hogy a hőmérséklet és a páratartalom hogyan gátolja a vírust, de más kórokozóknál, például az influenzavírusoknál is megfigyeltek hasonlót. Valószínűsíthető, hogy a párásabb levegőben a kórokozók kevésbé képesek megmaradni, és lefelé áramolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik