Tudomány

Magas vérnyomást okozhatnak a szteroid gyulladásgátlók

Azoknál a betegeknél, akik valamilyen krónikus, állandó gyulladással járó betegséggel küzdenek, a szteroidos gyulladásgátlók szedése magas vérnyomást eredményezhet – olvasható az EurekAlert portálon. A Canadian Medical Association Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél többet szed valaki az ilyen szerekből, annál jobban megnő az esélye a betegség kialakulására.

A Leedsi Egyetem kutatója, Dr. Mar Pujades-Rodriguez szerint az egészségügyi következményei ennek az eddig nem megfelelően kutatott problémának komolyak lehetnek. Korábban is voltak már hasonló kutatások, amelyek a szteroidos gyulladáscsökkentők és a magas vérnyomás kapcsolatát vizsgálták, de nem jutottak egyértelmű eredményre.

Kép: Getty Images

A kutatás 71000 brit beteg adatainak elemzéséből készült, akikről 1998 és 2017 között jegyeztek fel információkat. Egyiküknek sem volt a megfigyelések előtt magas vérnyomása. Az egészségügyi állapoton kívül az orális glükokortikoid adagokat is végigkövették. A leggyakoribb krónikus betegségek náluk a gyulladásos bélbetegség (35 százalék), a rheumatoid arthritis (28 százalék) voltak.

A megvizsgált esetekből 24896 embernek lett magas vérnyomása (ez 35 százalékát jelenti az összes vizsgált embernek), és amikor a betegek elérték a gyulladáscsökkentők eredeti mennyiségének többszörösét, a magas vérnyomás még tovább romlott.

A kutatók javasolják az orvosoknak, hogy a szteroidos gyulladásgátlókat szedő krónikus betegségben szenvedő betegeknél gyakrabban figyeljék meg a vérnyomás alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik