Tudomány koronavírus

A koronavírus miatt késhet az újabb holdraszállás

A koronavírus-járvány miatt a NASA egy fejlesztő és egy összeszerelő üzemét is átmenetileg bezárta – írja az MTI. Az intézkedés miatt csúszhat az újabb holdraszállás, melyet eddig 2024-re terveztek.

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy a New Orleans-i Michoud szerelőcsarnokot és a közeli Mississippi állambeli Stennis űrkozpontot is bezárták, mivel a térségben gyorsan terjed az új koronavírus.

A kórokozó utóbbi üzem egyik alkalmazottját is megfertőzte.

Bridenstine szerint a járványhelyzetben a NASA vezetői az alkalmazottak egészségét és biztonságát tartják a legfontosabbnak, ezért függesztik fel a munkát mindkét telepen, ahol az amerikai Hold- és Mars-missziókhoz fejlesztik az SLS hordozórakétát és Orion személyszállító űrhajót.

Kép: Getty Images

A NASA tavaly tavasszal ismertette a három szakaszban megvalósítandó küldetéssorozat, az Artemis-program részleteit. Eszerint előbb egy űrállomást hoznak létre a holdnál, 2024-ben űrhajósok küldenek a Holdra, majd a 2030-as évek közepén a Marsra. Hírügynökségek szerint az üzembezárások fékezhetik a holdraszállási programot, amely fontos lépcsőfoka a későbbi Mars-missziónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik