Tudomány koronavírus

Koronavírus: 19. századi módszert vetnének be a szakértők

Egy friss tanulmány alapján a betegségen átesett koronavírusos páciensek vére átmeneti megoldást jelenthet a kórokozóval szemben – írja a ScienceAlert.

A vérből kivont antitestekből ugyanis olyan oltást készíthetnek, amely rövid távú védelmet biztosíthat.

Ez az úgynevezett passzív antitest-terápia, melyet a 19. században dolgoztak ki. A módszert a 20. században széles körben alkalmazták a különböző járványok idején.

A Johns Hopkins Egyetem szakértői úgy gondolják, hogy a technikát most is felhasználhatnák. A módszer nem igényel különösebb fejlesztést és kutatást, igaz, a valódi megoldást a vakcina létrehozása jelentheti, a passzív antitest-terápia ugyanis csak átmenetileg adhat védelmet.

Kép: Getty Images

Arturo Casadevall, a csapat tagja szerint az oltóanyag néhány hét alatt elkészülhet. Ahhoz, hogy a szert létrehozzák, a koronavírusból kigyógyult pácienseknek vért kell adományozniuk. A kutatók úgy vélik, hogy a terápiát elsősorban olyanoknál lenne érdemes alkalmazni, akik nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve. Ilyen személyek lehetnek az egészségügyi dolgozók, illetve a fertőzöttek rokonai.

A keverék antitest-számától függően az oltás hetekig vagy akár hónapokig is immunitást adhat a koronavírussal szemben. A mai vérbank-technikák mellett az eljárás csak igen alacsony fenyegetést jelentene az egészséges emberekre.

A módszer esetleges bevezetéséig természetesen további vizsgálatokra lesz szükség. Érdemes azt is kiemelni, hogy a terápia a lehetséges gyógyszerekhez hasonlóan csak rövid távon segíthet, a valódi megoldást a vakcina létrehozása jelentheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik