Tudomány koronavírus

Koronavírus: máris kipróbálhatják embereken a vakcinákat

A kutatók a protokollt megtörve, az állatkísérletek eredményeit nem megvárva kezdik el embereken tesztelni az koronavírus elleni védőoltást – írja a STAT. Az amerikai Moderna február végén jelentette be, hogy elkészült kísérleti koronavírus-vakcinája.

Kép: Getty Images

Tal Zaks, a cég munkatársa szerint az állatmodellek jelen esetben nem tűnnek kritikusnak. A szakértő hozzátette, az Egyesült Államok Egészségügyi Intézeteiben párhuzamosan dolgoznak a nem klinikai vizsgálatokon, míg március első hetében megkezdődött a klinikai tesztek önkénteseinek toborzása.

Bár törvény nem rögzíti ezt, az új készítményeket hagyományosan először állatokon tesztelik, mielőtt embereken is kipróbálnák.

A mostani helyzet azonban kivételes, a cél az, hogy minél előbb kifejlesszék a védőoltást. Éppen ezért döntöttek a különböző kísérleti szakaszok párhuzamos lefolytatása mellett, ami azzal is jár, hogy már az állatkísérletek eredményei előtt elkezdik embereken is vizsgálni a szer hatásait.

Egy új vakcina bevezetése évekbe vagy étvizedekbe telhet, a kutatók azonban bíznak benne, hogy a koronavírus elleni szer legkorábban egy év múlva elérhetővé válik. A döntést több orvosetikai szakértő is kritizálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik