Tudomány koronavírus

Koronavírus: hamarosan elkezdhetik a vakcinák tesztelését

A Moderna amerikai biotechnikai vállalat kísérleti koronavírus-vakcinákat adott át az Amerikai Allergiák és Fertőző Betegségek Intézetének – írja a CNN. Az mRNA-1273 nevű gyógyszert 42 nap alatt fejlesztették ki, összehasonlításképp: a SARS elleni oltást 20 hónap alatt hozták létre. Bár a gyorsaság lenyűgöző, fontos kiemelni, hogy egyelőre nem bizonyított hatású az mRNA-1273.

A cégnél bíznak benne, hogy rövidesen megkezdődik a védőoltás tesztelése, a klinikai vizsgálatok április végén indulhatnak meg, az eredmények júliusra vagy augusztusra várhatóak.

A készítményt első körben 25 egészséges önkéntesen fogják kipróbálni. Amennyiben a klinikai tesztek kielégítő eredményeket is hoznak, további vizsgálatokra és engedélyeztetésre is szükség lesz, mielőtt a vakcinát használni kezdik.

Kép: Getty Images

A szakértők világszerte nagy erőkkel dolgoznak az új koronavírus (COVID-19) elleni védőoltás megalkotásán. A járványban eddig mintegy 80 ezer ember betegedett meg. Amerikában a Moderna mellett a Johnson & Johnson (JNJ) és a GlaxoSmithKline (GLAXF) is a vakcina fejlesztésével foglalkozik. Miután hétfőn a WHO bejelentette, hogy a Gilead biotechnológiai cég egyik gyógyszere, a remdesivir segíthet a fertőzések kezelésében, 5 százalékkal emelkedett a vállalat részvényeinek értéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik