Tudomány

Valaki kidöntötte az egyik híres húsvét-szigeti szobrot

A Ma’u Henua helyi őslakos közösség osztotta meg Facebookon március elején, hogy az egyik leghíresebb húsvét-szigeti moai szobrot valaki kidöntötte, méghozzá egy kisteherautóval, amivel nekihajtott a műemléknek. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történhetett, a chilei El Mercurio újság szerint a kocsi legurult egy dombról, valószínűleg fékhiba okozhatta a balesetet.

Rapa Nui polgármestere, Pedro Edmuds felbecsülhetetlennek nevezte a kárt, és felvetette, hogy korlátozni kellene a Húsvét-szigeten használható privát autók, főleg kisteherautók számát – írja az IFL Science.

Rapa Nuin nagyjából ezer ilyen szobor található, de csak kevés maradt fenn nagyon jó állapotban, és még kevesebbet fejeztek be. Legtöbbjüket a Rano Rarakuból bányászott viszonylag puha vulkáni tufából készítették, obszidián eszközökkel, zömében 1250 és 1500 között. Nem tudni pontosan, miért állították őket, valószínűleg helyi rituális szerepük volt, talán a termékenység növelésére vagy a tiszta vizes források védelmére készültek.

A szigeten valaha húszezer ember élt, de nem sokkal azután, hogy az európaiak kapcsolatba léptek velük, teljesen eltűntek. A szobrok a sziget fő jellegzetességei, a turisták elsősorban miattuk keresik fel a világnak ezt a félreeső pontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik