Tudomány

Bungee jumpingolva jött a világra ez a lajhárbébi

Teljesen lázba hozta a szakértőket egy friss videó, amelyen egy lajhár szüli meg éppen az utódját. Ebben alapvetően semmi különleges nem lenne, csakhogy a lajhárkölyök úgy született, hogy az anyja éppen egy fán csüngött, és az újszülöttet csak a köldökzsinór mentette meg a biztos haláltól. Persze lajhárhoz méltóan az anyuka nem siette el, hogy felhúzza magához a csöppséget, de végül

szerencsére jól végződött a történet, és a kis lajhárnak látszólag semmi baja nem esett.

A videót egyébként Costa Rica-i turisták vették fel, egy háromujjú lajhármama (egészen pontosan egy barnatorkú lajhár, Bradypus variegatus) és kicsinye látható rajta – írja a National Geographic. Szakértők szerint nagyon ritka, ha valaki lajhár születését tudja végignézni, ezek az állatok ugyanis általában ilyenkor elrejtőznek. A háromujjú lajhárokat ráadásul sokkal nehezebb a vadonban megfigyelni, mint rokonaikat, a kétujjú lajhárokat, ugyanis még náluk is nagyobb rejtőzködők.

Kutatókat a videó láttán az hozta lázba, hogy vajon a jelenet gyakoribb-e, mint eddig hittük – lehet, hogy a lajhároknál a köldökzsinór tényleg életmentő célokat is szolgál rögtön születés után. Az azonban, hogy a lajhár maga alatt tartja a mellső lábait, várva, hogy elkapja a kölyköt, pont az ellenkezőjére utal. Sajnos azonban egyelőre nincs elég információnk arról, hogy biztosak lehessünk benne, hány lajhárkölyök életét menti meg hasonló módon a köldökzsinór.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik