Tudomány

Vörös riasztás: életveszélyes lett Nagy-Britannia

A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki Nagy-Britanniában az „életveszélyes” Dennis vihar miatt: 146 km/órás szélre, csaknem 150 mm-nyi esőre és országszerte áradásokra számítanak.

Alig vonult el a hatalmas pusztítást okozó, Magyarországon is extrém szeleket generáló Ciara, Nagy-Britanniára újabb hatalmas vihar, a Dennis folytatja a rombolást a szombatinál is nagyobb erővel.

„Életveszély”

Az eddigi hírek szerint két ember halt meg, az ország területén több száz helyen adtak ki figyelmeztetést árvizek miatt, 30 ezren maradtak áram nélkül. A szél vasárnap csaknem 150 km/órás lökésekkel folytatja a tombolást, és újabb jelentős mennyiségű, 24 órán belül lehulló csaknem 15 centiméternyi esőre van kilátás. Utóbbi már csak azért is könnyen indíthat komoly villámáradásokat, mert a talaj még a Ciara miatt telve van nedvességgel.

A brit meteorológiai szolgálat „életveszélyre” hivatkozva – 2015 óta most először – a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Dél-Walesben

– írja a Daily Mail.

A leginkább veszélyeztetett területeken élőket evakuálják, sokakat vasárnap hajnalban telefonhívás ébresztett, hogy húzódjanak biztonságba. Az áradások miatt több utat és vasútvonalat is lezártak, a vihar okán több száz repülőjáratot töröltek. A Dennis jelenleg Wales térségét sújtja a legkomolyabban, miközben Észak-Írország és Skócia felé halad.

Hurrikánt eszik reggelire

A Ciarával kapcsolatban az európai viharciklonokról (a Dennis is ilyen) Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa korábban elmondta: „egy tisztességesebb európai viharciklon reggelire megeszi a hurrikánokat, nincsenek egy súlycsoportban”. A szélerősséget tekintve megegyezik egy 2-3-as hurrikánnal, ám míg a trópusi vihar 100 kilométeres körzetben produkálja a hurrikán erejű széllökéseket, addig a viharciklon „hatóköre” 1000 km is lehet.

Egy átlagos hurrikán Ciarának kistestvére sem lehet. Az okozott kár más kérdés, nyilvánvalóan, ha mondjuk Írországban vagy Skóciában is „papírházakat” építenének, évente újjá kellene építeniük mindet.

Kiemelt kép: Jonathan Nicholson / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik