Tudomány

Elveszett népcsoport nyomaira bukkantak

Titokzatos, eddig ismeretlen emberfaj génjeit hordozzák egyes modern nyugat-afrikaiak – számol be a ScienceAlert. A szakértők szerint a távoli múltban a térség lakói ezen ősi populáció tagjaival is párosodtak.

Napjainkban a kutatók többsége úgy véli, hogy az anatómiailag modern emberek Afrika területén alakultak ki nagyjából 200 ezer évvel ezelőtt. Egyes emberek utóbb Ázsia és Európa felé vándoroltak tovább, ahol kapcsolatba léptek korai rokonainkkal, a neandervölgyiekkel és a gyenyiszovaiakkal. Ezen két csoport genetikája nem mutatható ki a mai nyugat-afrikai népeknél, például a jorubáknál és a mendéknél.

Kép: Getty Images

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen populációk felmenői ne kereszteződtek volna más ősi emberekkel. A kutatók 450, a mai jorubáktól és mendéktől származó genomot vetettek össze a neandervölgyiekével és a gyenyiszovaiakéval, az elemzés során pedig egy eddig ismeretlen csoport nyomát fedezték fel.

Az adatok alapján a vizsgált személyek génjeinek 2-19 százaléka származhat ettől az ősi populációtól.

Nem ez az első modern nép, ahol hasonló módszerekkel mutatták ki egy korábban ismeretlen rokonunk nyomait. 2016-ban például a melanéziaiaknál folytattak hasonló kutatást. A friss eredmények alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a korai embercsoportoknál nem volt ritka a fajok közti kereszteződés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik