Tudomány

Megtalálták a halál kaszását

Az óriási dinoszaurusz maradványait Kanadában találták 2010-ben, az álkapocs és a koponya részeiből a paleontológusok mostanra határozták meg, hogy egy teljesen új faj egyedéről van szó, a hírhedt Tyrannosaurus Rex „unokatestvéréről”. Az állat 79 millió éve pusztult el, teljes nagyságában nyolc méter hosszú lehetett, és a maga korában egyértelműen élőhelye rettegett csúcsragadozója lehetett.

Hivatalos neve Thanatotheristes degrootorum, ami Thanatosra, a halál ókori görög istenére utal, az IFLScience tudósítása pedig úgy emlegeti, mint a halál kaszását.

A tyrannosauridák különböző fajai uralták Laurázsiát, a mai északi félteke szárazföldjeinek zömét tartalmazó szuperkontinenst 66-145 millió évvel ezelőtt. Az idők során a különböző csoportok diverzifikálódtak, az eltérő körülményekhez alkalmazkodva eltérő koponyalakú, testméretű és különböző más fizikai tulajdonságokkal bíró fajok fejlődtek ki.

Viszonylag kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé. Mivel ők álltak a tápláléklánc csúcsán, ezek az óriási testű ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest kevesen voltak

–  mondta Darla Zelenitsky, a kanadai Calgary-i Egyetem paleobiológusa.

Kiemelt kép: Julius CSOTONYI / The University of Calgary and Royal Tyrrell Museum / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik