Tudomány

Félelmetes, mit tett az evolúció az utolsó mamutokkal

Szakértők egy csoportja a gyapjas mamutok utolsó ismert populációjának génjeit rekonstruálta – írja az IFLScience. Az állatok a kelet-szibériai partoknál fekvő Vrangel-szigeten egészen 4 ezer évvel ezelőttig fennmaradtak. A jégkorszakban a sziget még Beringiához és Alaszkához csatlakozott, idővel azonban az olvadás miatt a terület levált a szárazföldről, a helyi mamutok pedig elzártan kezdtek el fejlődni.

A felmelegedés hatására a hideg környezethez alkalmazkodó állatok sorra tűntek el Eurázsiából, így a kontinensen élő mamutok is. A Vrangel-szigeti populáció azonban kifejezetten sokáig fennmaradt.

Kép: iStock

A kutatók a helyi mamutok titkát akarták megfejteni, ezért kezdték el vizsgálni az állatok genetikáját. A szakértők a Vrangel-szigeti populáció génjeit modern ázsiai elefántok és mamutok adataival vetették össze, és több egyedi mutációt is azonosítottak.

A csapat arra jutott, hogy az utolsó mamutok idegrendszeri fejlődésével, termékenységével, inzulinjelzésével és szaglásával is komoly problémák voltak.

Ez nem csak hosszú távon nehezíthette meg a csoport fennmaradását, de napi szinten okozhatott szenvedést a példányoknak.

Úgy tűnik, hogy a kis populáció életképességét jelentősen csökkentette a belterjesség. Azt nem tudni, hogy végül mi hozta el a mamutok bukását, de a mutációk mindenképp hozzájárultak az eltűnésükhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik