Tudomány

Titokzatos csontvázra bukkantak egy elárasztott barlangban

2016-ban a szakértők egy női csontvázat azonosítottak a mexikói Yucatán-félsziget egyik barlangjában, Tulum közelében. A lelet különlegessége a koponya, amely kevés Amerikában feltárt koponyára emlékeztet. A kutatókban rengeteg kérdés fogalmazódott meg: ki lehetett a nő, és miért nem hasonlított a kontinens korai lakóira?

A Heidelbergi Egyetem vezetésével egy csoport a közelmúltban átfogó vizsgálat alá vetette a csontvázat – számol be az IFLScience.

Az elemzés alapján arra jutottak, hogy a nő nagyjából 30 éves volt, és közel 10 ezer éve halt meg.

A Yucatán-félsziget korai népességéről keveset tudni, a régióban csupán kilenc ilyen korú csontváz került elő. Ezek koponyája mind hasonló, a széles arccsontok és a lapos homlok jellemző rájuk, fogaik pedig üregesek, ami egyedi étrendre utal. A többi korabeli mexikói koponya nem mutatja ezeket az egyediségeket.

Sunlight shines into an underwater cave

Silvia González, a Liverpooli John Moores Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a felfedezés arra utal, hogy Amerika első lakói változatos populációkat alkottak. A tulumi nő maradványai nem túl jó állapotban konzerválódtak, így nem tudtak genetikai elemzést elvégezni a leleten.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a földrészre az őskorban egyszerre több népcsoport is érkezett, de az sem zárható ki, hogy a tulumi emberek elég ideig éltek elszigetelve ahhoz, hogy koponyájuk eltérő módon fejlődjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik