Tudomány

Kincseket találtak a zsinagóga alatt

Egy leletekkel teli ládát azonosítottak a wieliczkai Régi zsinagóga mélyén – írja a Live Science. A közel 350 tárgyat egy 130 centiméter hosszú ládában helyezték el. A tároló az idők során már szétrohadt, a leletek azonban jó állapotban maradtak fenn.

A tárgyak közt találni bronz vázákat, ezüstözött gyertyatartókat, menórákat, illetve egy ezüstből készült, a Tórához tartozó lemezt.

A díszes táblán oroszlánok tartanak egy koronát a Tóra fölé, a ráerősített láncon pedig egy tóraolvasó pálca található. A leletek többsége rituális tárgy, de a ládában találtak 18 jelvényt is. Ezek az Osztrák-Magyar Monarchia tiszti sapkáiról származnak, és Ferenc József monogramja olvasható rajtuk. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy ezeket milyen céllal helyezték el a ládában.

Kép: iStock

A szakélrtők bíznak benne, hogy a leletek további elemzésével kideríthetik, hogy kik és mikor rejtették el a ládát a zsinagóga padlója alatt. A szertartásos tárgyakon gyakran találni olyan feliratokat, amelyek a tulajdonosra utalnak.

A wieliczkai Régi zsinagógát a 18. században emelték, az épület részben elpusztult a náci megszállás alatt. A városban az 1920-as években nagyjából 1100-1200 zsidó élt, a holokausztot azonban csak néhányan élték túl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik