Tudomány

Veszélyes baktériumokkal lehet tele otthonunk

Bár ritka közöttük az igazán veszélyes, a baktériumok valójában mindenhol jelen vannak, még otthonunkban is. A kórokozókkal szemben az antibiotikumok igen hatékonyak, de egyre több mikroorganizmus válik ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben. Az antibiotikum-rezisztencia leküzdése mára a modern orvostudomány egyik legkomolyabb kihívásává vált.

Olyanba is belehalhatunk, amit húsz éve napok alatt gyógyítottunk
Egy friss kutatás szerint az elmúlt 20 évben megduplázódott az antibiotikum-rezisztencia világszerte.

Egy friss tanulmány alapján a kívülről érkező baktériumok képesek antibiotikum-rezisztens géneket átadni a benti, így az otthoni és az irodai mikroorganizmusoknak – számol be a Live Science. Erica Hartmann, az Illinois-i Északnyugati Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a kórokozók száma nem feltétlenül magas, ugyanakkor sok időt töltünk el zárt térben, ez pedig növeli a megbetegedés kockázatát.

A legrosszabb esetben egy külső kórokozó olyan géneket ad át az otthoni porban szállingózó mikroorganizmusoknak, melyektől azok gyógyíthatatlan fertőzést idéznek elő.

A szakértők 40 különböző beltéri helyen gyűjtöttek be mintákat, és összesen 180 ellenálló gént mutattak ki. Ezek közül 50-et adhatnak át a mikroorganizmusok.

A géncsere feltételezhetően veszélytelen baktériumoknál zajlik le, de idővel kialakulhatnak olyan kórokozók is, amelyek már komoly fenyegetést jelentenek az emberi szervezetre.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik