Tudomány

Szuperföldet találhattak a szomszédban

A Naprendszerhez legközelebb fekvő csillag a Proxima Centauri, egy vörös törpe. Néhány éve a rendszerben egy Föld-szerű exobolygót találtak, most pedig úgy tűnik, hogy újabb égitestet azonosítottak a csillagnál – számol be az IFLScience.

A Proxima Centaurinál már korábban kimutattak olyan jeleket, amelyek vagy csillagaktivitásra vagy egy exobolygó jelenlétére utalnak. A szakértők átfogó elemzés alá vetették a begyűjtött adatokat, és arra jutottak, hogy a rendszerben még egy bolygó rejtőzhet.

A feltételezett Proxima c nagyjából 5,8 földtömegű, tehát egy úgynevezett szuperföld lehet, csillagát pedig 5,2 év alatt kerülheti meg.

Ha az objektum valóban létezik, a csillagától való távolsága miatt valószínűleg nincs rajta élet.

Mario Damasso, az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa és a csapat vezetője szerint az észlelés nem volt egyszerű, a felfedezéshez pedig egyetlen módszert használtak. A kutatók következő célja az, hogy további vizsgálatokkal igazolják az exobolygó létezését.

Kép: iStock

A Proxima Centaurinál található első Föld-szerű exobolygó, a Proxima b a csillag lakható zónájában kering, ez azt jelenti, hogy elvileg lehet rajta folyékony víz, ami mai tudásunk szerint az élet kialakulásának feltétele. Éppen ezért a rendszert rengeteget vizsgálják a kutatók, a Breakthrough Starshot projekt keretében pedig még apró űrszondákat is eljuttatnának a csillaghoz. Fontos azonban kiemelni, hogy a rendszer 4,2 fényévre, tehát emberi mércével rendkívül messze található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik