Tudomány

Elon Musk direkt elpusztítja a rakétáját

Ki akarja próbálni élőben is a SpaceX, hogy mi történik, ha a Falcon-9-es rakétája, ami a tervek szerint az első magán emberes űrmissziót viszi majd Föld körüli pályára, aztán az ISS-re, útközben elromlik. A rakétát szándékosan hagyják majd szétesni a levegőben, hogy teszteljék, mennyire tudnák kimenekíteni az embereket a Dragon kapszulából, ha tényleg baj történik – írja a The Verge.

Az úgynevezett repülés közbeni megszakítási teszt (in-flight abort test) a NASA kereskedelmi űrutazási programjának egy kötelező állomása, egészen addig nem mehet tovább a SpaceX a fejlesztésekkel, amíg ezen túl nem jut.

Idén megint űrtörténelmet írhat Elon Musk
Végre tényleg elindulhat a Crew Dragon, az első magánűrhajó, ami embereket is szállít a világűrbe.

Hogy egy ilyen esetben az űrhajósok megmenekülhessenek, a SpaceX az őket szállító Crew Dragon kapszulát úgy tervezte meg, hogy lehetőségük legyen a széteső rakétát elhagyni. A kapszula külső részén nyolc kisebb hajtómű található, ezek a SuperDraco hajtóművek. Bármilyen rakétaprobléma során ezek elindulnak, és eltávolítják a Crew Dragont a veszélyes, robbanékony rakétától.

Amint a távolság megfelelő, a kapszula ejtőernyői kinyílnak, és biztonságban visszaviszik az űrhajósokat a földre.

A teszt során nagyjából másfél perccel a kilövést követően a SuperDraco hajtóművek beindulnak, a Falcon-9 leáll, és visszazuhan a földre, pontosabban a vízbe. A Crew Dragon megpróbál könnyedén, egyszerűen visszanavigálni, szintén az óceánba. Az út lesz a Falcon-9 negyedik és egyben utolsó repülése, az előző három esetében már bizonyította, hogy vissza tud térni mindenféle komplikáció nélkül.

Fotó: NASA

A tesztnek azért is van akkora jelentősége, mert áprilisban egy ilyen ellenőrzés során robbant fel egy Crew Dragon, miközben a SuperDraco hajtóműveket tesztelték.

A teszt magyar idő szerint szombaton, délután 2-kor lesz, bár a SpaceX négyórás ablakot határozott meg magának, ha valami mégsem klappol teljesen. Egyelőre azonban 90 százalék az esélye annak, hogy megfelelő lesz az időjárás az induláshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik