Tudomány

Visszatértek a Földre a kigyúrt egerek

December 8-án érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra azok a “genetikailag módosított, szélsőségesen izmos egerek”, amelyeket azért küldtek fel a Dragon kapszulájával, hogy az űrutazás hosszú távú hatásait vizsgálják velük. A Rodent Research-19 névre keresztelt kutatásban a mikrogravitáció csontsűrűségre és izomtömegre gyakorolt hatásait vizsgálják – írja a Futurism.

Kigyúrt egereket küldenek az űrbe
Az állatok egy különleges kísérletben vesznek majd részt.

A szakértők olyan genetikai átalakítást hajtottak végre az állatokon, melynek hatására hiányzik a miosztatin nevű fehérje a szervezetükből. A protein az izomnövekedést szabályozza, kiiktatása miatt az egerek kétszer izmosabbak a normálisnál. Az ISS-re normál példányokat is felküldtek, ezeket az egyedeket egy miosztatin-gátló kísérleti gyógyszerrel kezelték.

Kép: iStock

Most, hogy az izomagyú egerek visszakerültek a Földre a Dragon űrkapszulával, a kutatók elkezdhetik tanulmányozni, hogyan lehet a világűrben megváltozó csontsűrűséget és izommennyiséget a miosztatinnal kezelni. A mikrogravitációs környezet ugyanis komoly hatással van az űrhajósok izomzatára, a kutatók bíznak benne, hogy a miosztatin kiiktatásával csökkenthető az izomveszteség. Se-Jin Lee, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa hozzátette, eredményeik az izmokat és csontokat érintő rendellenességek kezelése szempontjából is fontosak lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik