Tudomány

Így védekezzen a légszennyezettség ellen

A téli hónapokban jelentkező magas légszennyezettség visszatérő probléma, a járművek mellett a szmog kialakulásában döntő szerepet játszik a kéményekből felszálló füst, mely téli estéken egész településeket boríthat ködbe.

Régóta tudjuk, hogy a hurutos betegeknek, különösen a krónikus hörghurutban szenvedőknek nagyon ártalmas a légszennyezés. A másik különösen veszélyeztetett csoport a kisgyerekek, ezért nagyon lényeges, hogy a levegőztetés és játék a szabadban lehetőleg a forgalmas utaktól távol eső részeken történjen – tanácsolja Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A legnagyobb veszély

A levegőben lévő nagyobb szemcsék általában az orrgarat tájékán kicsapódnak, erre szolgálnak az orrszőrök, amik megszűrik a belélegzett levegőben lévő szennyeződéseket, illetve az orrnyálkahártyán is meg tudnak tapadni. A gáznemű anyagok azok, amelyek lejutnak az alsóbb légutakba, ott károsodást tudnak okozni, krónikus gyulladást tartanak fenn a nyálkahártyán.

Ha rossz levegőjű környéken élünk és nincs módunk, vagy más okból nem szeretnénk elköltözni, akkor fontos néhány dologra figyelni.

  • Az egyik például a szellőztetés időpontja. Ezt a hajnali, kora reggeli órákban javasolt végezni, amikor még alacsony a légszennyezettség.
  • Érdemes légszűrő berendezést beszerezni a lakás levegőjének tisztításához. Ez egyszeri nagyobb kiadással jár ugyan, de egészségünk érdekében megfontolandó beruházás. A készülék nemcsak a kívülről bekerülő, hanem a lakásban lévő és termelődő szennyeződéseket is képes kiszűrni.

A lakás levegője

Fontos a lakás levegőjének minősége is, hiszen a téli hónapokban időnk nagy részét zárt térben töltjük. A vírusok és baktériumok, allergének mellett az épületben használt építőanyagok, festékek, bútorpác, tisztítószerek és egyéb vegyianyagok kipárolgása is növelik a légszennyezettséget.

Ezek belélegzése a nyálkahártyát irritálja, az arra érzékenyeknél köhögést, fulladás érzést okozhat.

Ha valaki dohányzik, , vagy panaszai – elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj, mellkasi szorító érzés, enyhe terhelésre kifulladás – jelentkezik, tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Ez azért fontos, hogy az esetleges elváltozásokat korai stádiumban felismerjék, és mielőbb megfelelő kezelésben részesülhessen.

Kiemelt kép: Denis Zuberi / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik