Tudomány

A legszomorúbb téli idő jön

A múlt héten még egy meleg-, majd egy hidegfront tette valamennyire változatossá időjárásunkat, most azonban megérkezett, amit Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa előre jelzett: az idei tél eddigi legszürkébb, legunalmasabb időszaka.

Az előttünk álló hét időjárása röviden összefoglalható: borult, párás, ködös éjszakai fagyokkal (0 és -5 fok), napközben -2, +3 fokkal. A változás hétvégére várható, de először nézzük, mi is történik odafent.

Hidegpárna

Európa felett a magasban tartósnak ígérkező, hatalmas kiterjedésű anticiklon örvénylik az óramutató járásával megegyező irányba, hazánk a légköri jelenség keleti felén található. Az anticiklon ezért délről „meleg” levegőt szállít fölénk, amitől kialakul a Kárpát-medencére télen oly jellemző időjárási jelenség, az úgynevezett hidegpárna.

Az év nagy részében a légrétegződés megfelel a várakozásoknak, felfelé haladva egyre hűvösebb rétegekkel találkozunk. A napsugárzás felmelegíti a felszínt, a meleg levegő felfelé emelkedik, míg a hideg lesüllyed.

Ám hazánk ha úgy tetszik egy teknő alján fekszik, a magasban fölénk kúszó enyhébb légréteg „leszorítja” a felszín közeli hűvösebb levegőt. Ha a talaj közelében sok a nedvesség, a télen kisebb szögben érkező napsugarak nem képesek rajta áthatolni, a párából nem lesz felhő, hanem ködként üli meg az alsóbb rétegeket.

A hidegpárna (vagy hideg légpárna) időjárása ezért hűvös, jellemző rá a tartós köd, zúzmara, ónos szitálás, vagyis a tipikus »szürke, nyálkás idő«

– mondja a 24.hu-nak Molnár László.

Meddig tart?

Magasabb hegycsúcsaink azonban gyakran a párna fölé nyúlnak, sokszor megesik, hogy 800-900 méter magasan ragyog a nap, de az alant elterülő tájat mintha tejföl borítaná. Ami jelen helyzetet illeti, a hidegpárna mindaddig maga alá szorítja Magyarországot, amíg az anticiklon kitart.

Most úgy látszik, 18-19-én, azaz szombat-vasárnap magasságában érkezik egy gyenge hidegfront, ami kimozdítja a légkör egyensúlyát, és véget vet a hideg légpárna hatásának.

Némileg élénkül majd a légmozgás, oszlik a köd, és kis eséllyel, elvétve havas eső, hózáporok is kialakulhatnak. nem akarunk nagyon előre szaladni, de hosszabb távon úgy tűnik, a jövő héttől izgalmasabbá válik időjárásunk, 23. környékén akár erősebb lehűlés sem kizárt. Addig is a részletek a Kiderül.hu-n.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik