Tudomány

Az ausztrál tűz saját időjárást generál

Számtalan, az ausztrál bozóttüzekről készült kép, videó és beszámoló sokkolja a világ közvéleményét, óriási terület vált a lángok martalékává, megdöbbentő a pusztítás. Tudjuk, hogy Ausztráliában gyakoriak a bozóttüzek, ám idén a szárazság, az időjárás és a klímaváltozás – sóhajtunk a hírekből származó információk alapján.

Ám kevesen ásnak az összefüggések mélyére: mi köze a tűzvészhez a meteorológiának és az éghajlatváltozásnak? Erre ad választ Pieczka Ildikó meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa, a Másfél fok blogon.

Száraz forróság

A tűzvész kialakulásában és terjedésében fontos szerepet játszanak a megfelelő időjárási viszonyok, úgymint szárazság, meleg, szél. Ausztrália időjárásában nagy a természetes változékonyság: a kontinens éghajlatát erősen befolyásolja a körülvevő óceánok hőmérséklete, a felettük elhelyezkedő légtömegek áramlási rendszerei, valamint az azokban megfigyelhető ciklikus változások.

A különböző légköri folyamatok miatt Ausztrália középső és délkeleti részein az átlagosnál kevesebb a csapadék, és a szokásos esők nagy része sem a szárazföld, hanem délebbre, az óceán felett hull. Mindezek mellett az előző évben a monszunesők a szokásosnál később érkeztek, így a kontinens belső részein több hő tudott felhalmozódni.

Az aszály már 2017 óta tart, ami rendhagyó esemény: a meteorológiai mérések kezdete óta még nem volt rá példa, hogy három egymást követő télen az átlagostól jóval elmaradjon a csapadék. A talaj és a növényzet kiszáradt, így pedig könnyebben lángra kapott. Több hőmérsékleti rekord megdőlt, mivel erős nyugati szelek szállítottak forró, száraz levegőt Ausztrália belsejéből a keleti partokra.

Zivatarok a tűzből

Érdekes módon a nagyobb tüzek is hatással vannak a lokális időjárásra. A bozóttüzek nagy kiterjedésének és hőmérsékletének köszönhetően heves feláramlási folyamatok indulhatnak meg. Ezek következtében aztán a szokásos, tűztől immár független módon zivatarfelhő képződhet, annak minden velejárójával. Ahol, mint a tüzek környezetében, a környező levegő száraz, ott a felhőből hulló csapadék (egy része) még azelőtt elpárolog, hogy elérné a felszínt.

Ellenben az áramlás által felkapott parázs, a szél vagy a villámlások további tüzeket eredményezhetnek.

A klímaváltozás

Az ausztrál meteorológiai szolgálat 2018-as jelentése szerint az ország átlagos középhőmérséklete egy fokkal magasabb az 1910-es szinthez képest, ami „megnöveli a szélsőségesen meleg időjárással együtt járó jelenségek intenzitását”. A klímajelentés többek között a szélsőséges hőhullámok és száraz időszakok gyakoribbá válására figyelmeztet.

A jövőben várhatóan nagyobb valószínűséggel lesznek veszélyes erdőtüzek, mint idáig voltak. Az emelkedő hőmérséklet és a szárazság kombinációja a növényzetet teszi sérülékenyebbé, de persze vannak időjárástól független okok is, például a tűzveszélyes területeken való építkezés is hozzájárul a növekvő tűzveszélyhez.

Kiemelt kép: Handout / 2019 Planet Labs, Inc. / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik