Tudomány

Megvan, mitől rezdült meg az egész Föld

2018 novemberében világszerte különös rezgéseket észleltek, akkor a szakértők nem tudták pontosan, hogy mi is állhat az esemény hátterében. Egy új vizsgálat most megoldást találhatott a rejtélyre – írja a Live Science. A kutatók úgy gondolják, hogy a rengéseket az Indiai-óceán mélyén fekvő magmával töltött kamrák váltották ki.

A szakértők korábban is tudták, hogy a nagyjából egy éven át tartó szeizmikus aktivitás forrását a Madagaszkár és Mozambik között fekvő Mayotte szigeténél kell keresni.

A környéken az esemény során egy új, víz alatti vulkán született.

A friss tanulmány alapján a mintegy 35 kilométeres mélységben lévő magma fokozatosan vándorolt fölfelé, áthaladt a földkérgen, majd létrehozta a tűzhányót. Simone Cesca, a GFZ Német Geotudományi Kutatóközpont munkatársa és a csapat tagja szerint a magma néhány hét alatt jutott fel a tengerfenékre.

A Mayotte-nál tapasztalt aktivitás 2018 májusában kezdődött, a csúcs azonban csak novemberben jött el. A vulkán létrejöttét 2019-ben ismerték fel, azóta pedig különböző, de alapjaiban hasonló elméletek születtek a jelenséggel kapcsolatban.

Kép: iStock

Az új tanulmányban a szerzők azt írják, a tűzhányó két lépésben jött létre. Először a magma megindult felfelé, elérte a tengerfeneket, ezt követően pedig az olvadt kőzet útja egyfajta átjáróvá vált a magma számára, kialakítva a vulkánt. A jelenség során a kamrák feletti réteg folyamatosan vékonyodott, gyengült, és törések alakultak ki rajta. A folyamat hatalmas mennyiségű energia felszabadulásával járt, ami rengésekben nyilvánult meg.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik