Tudomány

A botanikus szexizmus okozza az allergiákat

Általában Redditen lehet rábukkanni az elborultabbnál elborultabb beszélgetésekre, de most Twitterről terjedt el egy: Jessica Price felhasználó szerint ugyanis botanikus szexizmus az, hogy csak hímivarú fákat ültetnek a városokban, ettől ugyanis megnő az allergiások száma, hiszen a hímivarú fák pollent bocsátanak a levegőbe azért, hogy megtermékenyítsék a nőivarú fákat.


Mivel a városokban nincs elég nőivarú fa, ezért nincs, ami felfogja a pollent, így az sok USA-beli városban már elég kritikus mennyiségben van jelen a levegőben, egyre több allergiát okozva.

A szerencsétlen név ellenére a probléma egyébként valós, írja az IFL Science, az Egyesült Államok városaiban tényleg több a hímivarú fa, méghozzá egyetlen okból: azért, mert a nőivarúak sokkal problémásabbak, hiszen többet kell takarítani utánuk. Terméseket hoznak, amelyek leesnek és rothadni kezdhetnek, ha nem takarítják el őket, és egyébként is,

még a nem rothadó lehullott héjakkal is kezdeni kell valamit az úttakarítóknak.

Ezzel csak az a probléma, hogy a hímivarú fák pollenjei egyre több allergiást „termelnek ki”, akik kezelése lassan jócskán meghaladja annak a költségét, hogy gyakrabban kelljen takarítani az utakat a nőivarú fák után.

Kép: iStock

A sors iróniája az, hogy ha a másik megoldást választották volna (csak nőivarú fákat), akkor sem lenne semmi gondjuk az utcatakarítással, hiszen nem lenne, ami megtermékenyítse őket a hímivarú fákkal szemben. Viszont valószínűleg ez is botanikus szexizmus lenne, csak a másik oldalról – az allergiások számára viszont biztosan jobb megoldást nyújtana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik