Tudomány

Nem létezett a T-rex riválisa, az apró zsarnok

A kutatókat már több mint három évtizede megosztotta a kérdés, hogy létezhetett-e a T. Rex kicsiny méretű riválisa, a húsevő Nannotyranus (a név apró zsarnokot jelent). Az Oklahomai Egyetem csapata most a 2001-ben felfedezett Jane nevű példány lábszár- és combcsontmaradványainak mikroszkopikus elemzéséből arra jutott, hogy nem.

A maradványok egy serdülő Tyrannosaurus rex csontjai, és nem az eddig önálló fajnak tartott, kicsiny testű húsevő dinoszauruszé.

Fiatal egyed vagy új faj?

Az első ismert példányt 1942-ben fedezték fel, és a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban állították ki, ahol 1988-ban sorolták a Nanotyrannusra keresztelt önálló fajba. 2001-ben egy másik kutatócsoport egy kicsiny T-rex teljes csontvázára bukkant a montanai Ekalaka város közelében.

Ezen a fantáziarajzon két Nanotyrannus támad egy Triceratopsra. Fotó: Raul Lunia / Leemage

A Jane-nek elnevezett példányról úgy vélték, hogy Tyronnosaurus rex fajhoz tartozik, ám mások a Nanotyrannus fajhoz sorolta a kisméretű fosszíliát, mondván az különbözik a felnőtt T. rex egyedektől. A Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban most a kutatók paleohisztológiai módszerrel elemezték Jane és a Peteynek nevezett másik példány csontjait.

15 éves lehetett

Ez a módszer megerősítette, hogy mindkettő a T-rex egy fiatal példánya és nem felnőtt Nannotyrannus. A tanulmány szerzői úgy vélik, nagyon valószínűtlen, hogy az utóbbi létezhetett:

Ezen csontok igazi érdekessége, hogy azok teljesen megkövültek egészen mikroszkopikus méretig. Ebből következtethetünk a növekedés ütemére, a korra és fejlettségük szintjére

– idézi az MTI Holly Woodwardot, a kutatócsoport vezetőjét.

A minták arról tanúskodtak, hogy halála idején még mindkét dinoszaurusz gyors növekedési szakaszban volt, Jane 13, Petey 15 éves lehetett. Jane egy tonna volt, amikor elpusztult, kifejlett korában súlya megközelítette volna a tíz tonnát. „Mindenki szereti a T-rexet, de keveset tudunk arról, miként nő fel” – mondta a kutató. Világszerte csupán öt-hét fiatal T-rex egyed fosszíliája ismert, néhány közülük magángyűjtők kezében van, így nem tanulmányozhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik