Tudomány

Gigantikus szörnyeteg volt a mocsarak ura

Egy háromtonnás, tíz méter hosszú őskajmán maradványait elemezték a kutatók – számol be a BBC. A Purussaurus mirandai nevű faj a mai Venezuela mocsaras és vizes területein élt mintegy 6 millió éve.

Az élőlény jóval nagyobb volt mai rokonainál, napjaink legnagyobb krokodilfaja a bordás krokodil, amely legfeljebb 6,32 méteresre és 1360 kilogrammosra nőhet meg.

Torsten Scheyer, a Zürichi Paleontológiai Intézet és Múzeum munkatársa és kollégái a közelmúltban az állat maradványait vizsgálva megállapították, hogy a faj egy extra csípőcsonttal rendelkezett, vállai pedig függőlegesek voltak. Az egyedi testfelépítés megkönnyíthette a szárazföldi mozgást.

Kép: iStock

Az élőlény hatalmas méretei miatt a szárazföldön csak nehezen haladhatott volna, az evolúció azonban igazodott a nagy testhez. A szakértők szerint eredményeik azt igazolják, hogy ősi fajok morfológiai változatossága felülmúlta a mai állatokét.

A kutatók szerint a Purussaurus mirandai az egyetlen ismert krokodilfaj, amelynél kialakult a keresztcsontban található plusz csigolya.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik