Tudomány

Példátlan jelenséget figyeltek meg a Napnál

A Nap felszíne folyamatosan változásban van, a plazma mozgása állandóan alakítja a csillag mágneses terét. Ahogy a Nap forog, a mágneses mezők hol szétválnak, hol összekapcsolódnak, a folyamatot mágneses újracsatlakozásnak nevezik.

A jelenséget már többször megfigyelték a csillagnál, sőt a Földnél is, azonban eddig mindig véletlenszerű újrakapcsolódásokat észleltek. A NASA Solar Dynamics Observatory műholdja ugyanakkor a közelmúltban olyan mágneses kitörést figyelt meg, amelyet egy közeli kitörés alakított ki – írja a ScienceAlert.

A szakértők szerint ez nem spontán, hanem kikényszerített újrakapcsolódás volt.

A Nap atmoszférájának felső részébe repülő anyag utóbb visszahullot a mágneses mezők által kialakított hálóba, amely így X alakban kapcsolódott újra. Abhishek Srivastava, a Váránaszi Indiai Műszaki Intézet munkatársa szerint ez az első hasonló észlelés.

A szakértők bíznak benne, hogy a friss adatoknak köszönhetően jobban megérthetik a Nap dinamikáját, illetve az idegen csillagokat. A csapat úgy véli, hogy az újrakapcsolódások nagyban hozzájárulhatnak a napkorona felmelegedéséhez.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik